Feng Shui symboly co znamenají

Feng-shui  (Feng-šuej) – v překladu do češtiny „vítr a voda“,  je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii v prostoru a umožnit tak nerušené plynutí energie čchi. Takovým prostorem může být například byt, dům, pracoviště, zahrada nebo město.

K posílení, přeměně, odražení či rozplynutí této energie používá toto učení mnoho prostředků a ochranných amuletů či nenákladných doplňků do bytu, které mají silný účinek proměny energie.

Jeden ze silných amuletů o kterém jsme psali v článku posledně je zrcátko Bagua můžete zakoupit ZDE. To dokáže pohltit všechnu negativní energii, která přichází do našeho domova zvenku.

Jak si ale snadno, rychle a levně upravit energii uvnitř svého bytu?

To už je na delší povídání o této dovednosti uvést svůj dům či byt do harmonie bylo napsáno již mnoho knih a také u nás v ČR vznikají další a další školy s učením tradičního čínského učení Feng Shui.

Nejideálnější cestou se nabízí objednat si domů nějakého kvalifikovaného mistra, který se touto úpravou prostoru pomoci učení Feng Shui zabývá.

Mě osobně toto velmi zajímá a tak jsme si jednou najali takového pána (na základě doporučení našich známých) a špatně jsme dopadli. Vzal si tenkrát několik tisíc jako zálohu a dodal neúplné nákresy s chybějícími informacemi. Více se nebudu rozepisovat ani nechci jmenovat. Nejsou ale všichni stejní. Jen pozor aby neměli větší reklamu na webu než jsou jejich dovednosti a skutečné vědění.

Tak jsme šla na to pomalu podle knih mnoha knih a nekonečným hledáním informací na internetu sama. Dodnes toho nevím mnoho, je to skutečně věda. V Číně to mají již po tolika letech všichni v povědomí, že každý ví, kterým směrem se má stavět dům a hlavně vchod, jaký je ideální tvar domu a pozemku a jak správně sestavit nábytek, aby byl optimální v souladu s prouděním energie.

Nám evropanům to je jedna velká neznámá. My si potrpíme spíše na modernu, která přichází ze západu, proto jsou naše stavby mnohdy opravdu krkolomné a na neuvěřitelných místech.

Také při výběru nábytku málokdo řeší, zda má stůl ostré rohy anebo zakulacené. My bereme v potaz především design, cenu a svůj osobní vkus. Patrně nikdo se nezamyslí při výběru stolu nad tím, zda náhodou nebude po skleněném stole energie příliš rychle pulzovat anebo zda ostrý roh nebude mířit přímo na naši oblíbenou pohovku na kterou večer co večer usedáme.

Feng Shui na toto právě myslí. Zabývá se prouděním energie v našem domu ale také okolí našeho bydlení.

Po tom co vím dnes bych svůj dům snů stavěla jinak, protože mnohé se později opravit nedá anebo jen velmi obtížně. Něco ale zlepšit jde. O některých typech si zde povíme.

 křišťálová kapka

Křišťálová koule – křišťály jsou pro Feng shui jsou dokonalými harmonizátory bytu i pracoviště. Jemně harmonizují energii prostoru a aktivně stimulují energii člověka. Jejich dokonalé vybroušení pomáhá zpřesnit myšlení, podporuje společenský život a kreativitu. Zlepšuje tok energie i v místech se stagnující energií. Jejich blahodárné působení lze pozorovat nejen na lidech, ale i na zvířatech a rostlinách, jejichž růst je díky síle kříšťálu stimulován. Překrásně vypadají křišťály zavěšené v okně nebo uprostřed místnosti. Křišťál by měl viset na červeném provázku či bavlnce o délce v násobku čísla 9 (takže 9,18,27 atd. dlouhém provázku). Křišťálové koule i různé výrobky a ověsy z nich zakoupíte ZDE.

Tento křišťál se doporučuje zavěsit hned do několika-ti míst v domě:

  1.  do středu domu. Ten najdete nejrychleji podle půdorysu domu.
  2. do oken kde svítí přes slunce. Tento křišťál rozptýlí paprsky slunce po celém prostoru a ty budou světélkovat po celé místnosti a dodají prostoru energii.
  3. dokáží odrazit negativní působiště. Například pokud máte dveře místnosti na WC protilehlé jiné místnosti v domě, tak je vhodné mezi tyto dvoje dveře zavěsit křišťál.
  4. křišťál se doporučuje také zavěsit v místě sporáku kde se vaří nad pozici kuchaře.
  5. zavěste kouli do místnosti, ve které se nachází střešní okna.
  6. zavěste kouli do chodby ve které máte příliš mnoho dveří anebo je příliš úzká a dlouhá.
  7. kouli se také doporučuje zavěsit nad schodiště především točité.

Zvonky, zvonkohry a zvonce – ve zvuku tibetského zvonku se prý odráží vibrace vesmíru. Tyto hudební nástroje jsou domovem v Himálaji. Frekvence jejich tónů pomáhají lidskému duchu i tělu nalézt přirozenou frekvenci, a tím je harmonizují a léčí. Zvonce a zvonky různých velikostí zakoupíte v našem e-shopu ZDE.

Ve Feng Shui se zvony používají k očištění místnosti od špatné energie (hádky apod.), dále pro oživení stagnující energie (pak čím větší zvon či gong, tím lépe) a také v místnostech, kde se zdá energie příliš chaotická. Pak zazvoňte na zvonec a vnímejte zvuk, jakmile ozvěna utichne, v místnosti by měla zavládnout obnova vitality. 

Sošky jako symboly pro dosažení svých cílů – ve Feng Shui se hojně využívají různé sošky pro podporu a posílení energie mnoha odvětví lidského života. Různé sošky pro podporu Feng Shui zakoupíte ZDE.

Například třínohou žábu strážící mince pro podporu hojnosti a blahobytu. Anebo velmi populární jsou tzv. mandarinské kachničky, které ztělesňují lásku a milostný život, vzájemné porozumění, harmonický vztah, romantiku, důvěru a trvalé partnerství, jelikož v přírodě žijí v páru a nikdy nemění partnera. Anebo velmi známá je též Gánéša, která bude Vašim pomocníkem, pomáhá na cestě Vašeho života, při odstraňování překážek a v důležitých životních krocích. Ganéša je hinduistický bůh se čtyřmi pažemi a sloní hlavou, která představuje věrnost, inteligenci a sílu. 

Dále pak třeba  slon s chobotem nahoru symbolizuje štěstí, radost, sílu a dlouhý život. Slon je v Indii posvátným zvířetem, jedná se o silné, dobré, laskavé, velkorysé zvíře, které je nositelem štěstí a hojnosti. Říká se, že pokud máte doma sošku slona, přinese do vašeho obydlí štěstí a hojnost.

Sochy Buddhy   jsou zase využívány pro harmonizaci a také aktivaci nejrůznějších životních oblastí. Buddha je tradičně považován za symbol moudrosti, lásky, trpělivosti a hojnosti, štěstí, vyrovnanosti, osvícení, blahobytu a pozitivní energie. Proto se jedná o universální symbol ve Feng shui, který je vhodný téměř kamkoliv.  Sochy Buddhů se staví od nepaměti, a některé dosahují enormních rozměrů.

Buddha se umisťuje do rohu místnosti, tam kde obvykle meditujeme, nebo na oltář. Takto umístěný symbolizuje vnitřní klid a hledání cíle a smyslu života. Jako usmívající Buddha zde symbolizuje požehnání na životní stezce.

Lotosový květ – lotosový květ (nejčastěji křišťálová soška) je také dekorace, která nesmí v domácnosti chybět. Lotos je symbolem léta, čistoty, skromnosti a dokonalosti. Představuje lásku, plodnost, moudrost a ženskou krásu. Lotos patří mezi buddhistické a taoistické symboly, roste z bláta a přesto si zachovává čistotu. Křišťály pro Feng shui jsou dokonalými harmonizátory bytu i pracoviště. Jemně harmonizují energii prostoru a aktivně stimulují energii člověka. Jejich dokonalé vybroušení pomáhá zpřesnit myšlení, podporuje společenský život a kreativitu. Zlepšuje tok energie i v místech se stagnující energií. Jejich blahodárné působení lze pozorovat nejen na lidech, ale i na zvířatech a rostlinách, jejichž růst je díky síle kříšťálu stimulován. Lotosové květy z broušeného křišťálu ale i jiné tvary zakoupíte v našem Feng Shui speciálním oddělení ZDE.

Vonné tyčinky – ty je třeba mít vždy při ruce. Vonné tyčinky totiž působí proti stresu a navozují příjemný pocit uklidnění. Lidé si užívají jejich vůně již po tisíce let a jsou vyráběny z čistě přírodních surovin. Při jejich hoření se můžete setkat s velmi širokým spektrem vůní, od přírodního santalu, přes květinové, ovocné, konopné, dřevité vůně, až po kořeněné (masalové) tóny. Indické vonné tyčinky mají výraznější typ vůně a jsou vhodné především k vytvoření příjemné atmosféry a provonění prostor. Indické vonné tyčinky jsou nanášeny převážně na bambusovou štěpinu. 

  • Je rovněž důležité pamatovat na rozmístění nábytku v domě. Usaďte se do svého oblíbeného křesla a pozorujte zda náhodou na vás nemíří nějaký tzv. jedovatý šíp – to je ostrá hrana stolu, ostrá hrana protější zdi anebo jiný špičatý předmět či nábytek. Pak jej zkuste přemístit tak aby tato hrana nemířila na místo kde lidé sedí (totéž platí v ložnici, na postel by neměl mířit žádný ostrý roh či hrana). Příští stolek vybírejte ideálně se zakulacenými rody. Řešení se také nabízí v použití dlouhého ubrusu anebo umístění květiny na roh stolu či komody s ostrou hranou mířící na Vaše poklidné místo.
  • Také není vhodné umístění zrcadel v ložnici. Obzvláště namířené čelem na postel, která se pak v něm odráží. Pokud nemůžete z nějakého důvodu toto zrcadlo odstranit, pak jej alespoň na noc zakrývejte látkou anebo použijte paraván pro zastínění a zamezení odrazu směrem k posteli.
  • Ve Feng Shui jsou také velmi důležité dveře, kterým směrem se otevírají. V dětském pokoji a také ložnici by se neměly otevírat směrem k posteli. Lepší je, když se otevírají do chodby než do místnosti.
  • Postel by neměla být umístěna v místě kde proudí energie – to je mezi okno a dveře. Najděte pro ni místo někde v koutu tak aby ji tok energie mezi dveřmi a oknem nepřetínal. Rovněž se nedoporučuje mít postel umístěnou nohami přímo naproti dveřím – připomíná to stav kdy vynáší mrtvého ven nohami napřed.
  • Ideální tvar pozemku je rovnoramenný čtverec či obdélník, jiné tvary mohou dělat neplechu.
  • Když si prohlédnete svůj dům či byt na půdorysu pak by měl mít také ideálně tvar čtverce. Každá část domu totiž znamená něco jiného a každá je důležitá, pokud Vám nějaká část domu chybí a je zde zub, tak je to špatně a toto místo je třeba podpořit a doplnit nějakými vhodnými pomůcky používanými ve Feng shui.
  • Záchodové krycí prkénko nechávejte zavřené, lidé z východu totiž věří, že otevřeným záchodem proudí pryč peníze a bohatství.
  • Mějte hodně květin a dbejte na to, aby byly zdravé. Rostliny totiž symbolizují nový život a růst a dodávají barvu do našeho prostoru. Musí být ale opravdu svěží, dobře vypadající a lépe s kulatými či oválnými listy. Tenké pichlavé listy totiž mohou způsobit konflikty a hádky. Vyhněte se také kaktusům! Pro léčbu jsou rovněž vhodné rostliny s květy či plody než bez nich. Také řezané květiny ve váze jsou velkou podporou energie v prostu, ale nenechejte je ve váze vadnout a zemřít. Zcela nevhodné je uchovávání v domě sušených květin. Těch se ihned zbavte. Umělé květiny které vypadají téměř jako živé je možné použít a v některých případech je jde velmi dobře použít pro ozdravení místnosti (to je pak ale důležité vybrat speciální barvu, tvar a materiál květináče, aby byla léčba účinná).
  • Akvária s rybičkami – to je velmi mocný nástroj ve Feng Shui, jelikož akvária kombinují vodu a život čímž vnáší do prostotu novou energii a život. Navíc jsou známa tím, že přináší do domu bohatství, štěstí a úspěch. Silná léčba podle mistra Lin Jun spočívá v umístění do nádrže 9 zlatých rybek, osm červených a jednu černou. Pokud Vám zemře černá ryba, znamená to, že neštěstí, které mířilo vašim směrem postihlo tuto rybu. Dbejte na to aby byly ryby zdravé a voda čistá. Mrtvé ryby ihned nahraďte.
  • Pozor na trámy a šikmé stropy. Ty nejsou vhodné zejména nad postelí a musí se toto řešit přemístěním postele anebo jinými léčebnými metody podle Feng Shui.
  • Nejlepším typem osvětlení je světlo slunečních paprsků. Otevírejte často okna a větrejte, pusťte do domu novou energii a hlavně světlo.
  • Dbejte v celém domě na úklid, nepořádek totiž výrazně brání toku pozitivní energie. Vynášejte často odpadky ze svého domu ven. Osvěžte dům aromaterapií a nějakou svěží pozitivní vůní, která je vašemu srdci milá. Můžete také použít na provonění čerstvě řezané květiny anebo kvalitní kadidlo či vonné tyčinky.
  • Zbavte se nepotřebných věcí. Zbavte se nepotřebných materiálních věcí. Zkuste třeba věci, které jste rok nepoužili vložit do bedny a dát na rok na půdu po roce když je znovu nepoužijete tak celou bednu vyhoďte anebo darujte. Zbavíte se tak nepotřebných věcí a pomůžete pročistit energii domu.
  • Než budete doma malovat tak si důkladně nastudujte působení jednotlivých barev na člověka. Žlutá je barva teritoriální, ve které se majitel cítí dobře ale hůře se zde cítí návštěva,fialová je barva duchovní, červená zase podporuje chuť k jídlu a podobně.
  • Čistěte svá okna, mají spojitost s Vašima očima! Poškozené, poškrábané skla dejte opravit, okna musí jít dobře a lehce otevírat. Nejlepší jsou ta okna, která se otevírají směrem ven.

Úprav pro dům a prostor ve kterém žijeme je mnoho, někde se však začít musí. Zkuste některé z těchto opatření a zkoumejte zda se budete cítit v prostoru lépe a naučte se vnímat energii a své pocity z každé místnosti ve vašem domě. Jak se zde cítíte? Projděte se po svém domě a všímejte si různých předmětů jak na vás působí.

Přeji vám příjemné hledání pozitivní energie a radost z nových úprav bytu.

IMIX natural

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík
close Nákupní košík

Registrovat se

Nová registrace

Máte již účet?
Přihlásit se - Resetovat heslo